Protez Bacak Kompresyon Uygulaması- Güdük Bandajı - Protez Bacaklar
617
page-template-default,page,page-id-617,bridge-core-3.1.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Protez Bacak Kompresyon Uygulaması 

Ameliyat sonrası güdükteki doku genellikle şişer. Bu şişme (ödem) operasyona verilen normal bir reaksiyondur. Geniş bir alana kompresyon uygulaması yapılarak bu şişlik azaltılabilir.

Protez Bacak Öncesi Kompresyon

Geniş bir yüzeye güdük üzerinde uygulanan basınç yardımıyla güdük şişi azaltılabilir. Ayrıca güdük gelecekte yapılacak protez bacak uygulaması için forma sokulmuş olur.

Güdük kompresyonu protez bacak uygulamanıza bir an önce başlanmasını ve protezinin daha rahat şekillendirilmesini sağlar. Ek olarak, güdükteki dolaşımı rahatlatır. Bu da acının azalmasını sağladığı gibi yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Kompresyon terapisi için çeşitli teknikler kullanılır: Güdük elastik bir bandajla sarılır veya kompresyon çorapları, prefabrike silikon bandajları, silikon liner giyilebilir.

Protez Bacak Öncesi Bandajlama 

Bandajlama terapisini elastik bandaj kullanarak evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Bandajla Tedavisine Ne Zaman Başlanır?

Kompresyon bandajları özel bir sargı tekniği kullanılarak yara bandajı veya güdük alçısı çıkarıldıktan sonra uygulanır. Operasyondan sonra ilk birkaç gün ve hafta güdüğünüz terapistiniz veya hemşireler tarafından bandajlanır. Elastik bandajlar kullanılarak yapılan bu detaylı ve özenli kompresyon güdüğünüze ve amputasyon seviyenize uygun olarak kişiselleştirilebilir.

Bandaj Kaç Saat Kullanılır?

Bandaj, güdüğün durumunun kontrol edilebilmesi için sıkça çıkartılabilir. İlk zamanlarda güdüğün çok sıkı veya çok gevşek sarılıp sarılmadığını görmek için yarım saatte bir çıkarılırken daha sonrasında birkaç saatte bir, mesela geçici protez giyilip çıkartılırken yapılabilir.

Bandaj Yapmayı Nasıl Öğreneceğim?

Bandajla Kompresyon Yapmayı Terapisttinizden Size Öğretmesini İsteyin.

Daha sonrasında hemşire ve doktorlar kompresyon bandajını nasıl uygulayacağınızı size göstereceklerdir. Yanlış bir uygulama sonucu güdüğün tekrar şişmemesi için bu işlemin detaylıca anlatılmasını isteyiniz. Bandajları tutturmak için metal ataşlar yerine bant kullanınız.

Bandajları iyice temizlemeniz de önemlidir. Bandajlar teri emdiğinden günlük olarak hafif bir deterjan ya da sabunla yıkanmaları gerekir. Sonrasında bir havlunun içinde suyun emilmesi için tutabilirsiniz. Bandajları kurumaları için asmak yerine seriniz. Ancak bu şekilde elastikiyetlerini korumuş olursunuz.

Bandajları güdüğünüz tamamen iyileşinceye kadar takmanız gerekir. Güdük iyileştikten sonra, ancak doktor, protez teknikeri veya fizyoterapistiniz de onay verirse, bir gece bandajsız yatın. Ancak ertesi sabah güdüğünüz çok şişerse kompresyon tedavisine devam etmeniz gerekir.

Güdük Çorabı İle Kompresyon

Kompresyon Terapisi İçin Bandaj Yerine Güdük Çorabıda Kullanabilirsiniz. Güdük çorapları elastiktir ve farklı boylarda bulunurlar. Standart boyları uymazsa kişiye özel boylarda da üretilebilirler. Elastik bandajlar gibi çoraplar da günlük olarak yıkanmalı ve elastikiyetlerini kaybetmemeleri için asmak yerine serilmelidirler.

Yıkarken elde çitilemeden Yıkayın. Kullanılan suyun ılık olması gerekir. Aşırı sıcak su güdük kompresyon çorabınıza zarar verir.

Güdük çoraplarının avantajı giyilip çıkarılmalarının kolay olmasıdır. Çorapların kaymaması için kemerinize tutturabilir veya pelvik bant ile sabitleyebilirsiniz.

Silikon Linerlar İle Kompresyon 

Elastik bandajlar ve güdük çoraplarının yanında silikon linerlar da kompresyon tedavisi için kullanılır. Güdük çorapları gibi silikon linerlar da standart boylarda ve kişiye özel boylarda bulunur. Linerlar güdüğünüze, diğer çözümlerden daha fazla baskı uygular ve forma sokar. Ek olarak cilt dostu silikon dokuyu yumuşak ve esnek kılar.

Linerı giyerken içini dışına çıkararak ve güdüğünüzün üzerine takıp düzelterek giymeniz daha rahat olacaktır. Bu yüzden çorap gibi giymeye kalkmayın ve kıvrılma ve hava boşluğu olmamasına dikkat edin.

Linerı günlük olarak cilde zarar vermeyen ve kokusuz bir sabun ve ılık su ile yıkayın. Eğer çok terliyorsanız, günde birkaç kez bir dezenfenktan kullanarak temizleyin. Protez teknikerinizden liner hakkında bilgi almayı ve kullanım kılavuzunu okumayı ihmal etmeyin.

Kompresyon Terapisi Hakkında Bilgi İçin: 05559868599

Protez bacak çözümlerimiz ile yanınızdayız

Yardıma mı ihtiyacınız var?